Zdrave lešnikove čokoladne kroglice

coko kroglice

Opažam porast raznih postov in zaobljub, izzivov… Najraje imam, če vse to spada v kategorijo “nov življenski slog”, ki bo postal “TVOJ življenski slog”. Eden od izivov, ki jih opažam, je tudi odpoved sladkarijam. Sama sem se jim v večini odpovedala že skoraj dve leti nazaj. Kako leto sem bila stroga do sebe. Nič sladkorja, samo veliko sadja, občasno suho sadje, kak javorjev sirup, med. Potem ščasoma pa sem prišla do faze “privošči si in probaj, če ti res zapaše”. Ko ustvarjaš, probaj grižljaj. Pojej torto na rojstnem dnevu ali izletu in uživaj maksimalno. Ne morem verjet, kako zelo se je po tej odpovedi vse spremenilo. Kako sem se rešila “zasvojenosti”. Kako sploh nimam več ne potrebe, ne želje, da pojem 10 kosov peciva ali celo čokolado. Predvsem pa je počutje neverjetno bojše. Energije imam na pretek, utrujena nisem več in popoldanskega spanca ne poznam več. Pa tudi večerni film je v celoti pogledan, hehe.

Ena od mojih ljubih kokošk, se bori na poti, k osvoboditvi od sladkorja. Res ji želim, da ji uspe in za vzpodbudo je dobila tele fine kroglice. Za moč!

Sestavine:

  • 250 g datljev
  • 200 g lešnikov (Jaz vse oreščke pred uživanjem namakam čez noč v vodi, jih odcedim in v pečici na nizki temperaturi spet posušim (potem jih lahko uporabim za karkoli). Z namakanjem poskrbimo, da so oreščki lažje prebavljivi in telesu ne kradejo določenih vitaminov in mineralov.)
  • 2 poravnani žlici kakava
  • mleta bučna semena za povaljanje kroglic
  • po okusu cimet ali druge začimbe

Datlje izkoščičimo in jih namočimo v topli vodi za kake pol ure oz. naj se namakajo tako dolgo, da postanejo mehki. Odceneje zmiksamo v pasto (za lažje miksanje lahko dodamo žlico ali dve vode v kateri so se namakali). Lešnike prav tako zmeljemo (kako grobo, odločimo sami). V posodi zmešamo mlete lešnike, datljevo pasto, kakav in po želji začimbe (lahko tudi rum). Če je masa presuha, dodamo malo vode v kateri so se namakali datlji. Če pa je premokra, dodamo lešnike ali pa kar mleta bučna semena. Iz mase oblikujemo male kroglice, ki jih povaljamo v mletih bučnih semenih.

Večkrat bi morali jesti zdrave lešnikove čokoladne kroglice.