Borovničevi muffini

stojalo zgoraj

Včasih v kuhinji simpl stvari kot pasulj ne uspejo.  Btw, zakaj se reče kot pasulj?! Je pa ja lažje skuhat hrenovke. Zakaj pasulj? Roko na srce ali rit na skret, za pasulj rabimo ustrezen fižol, meso, začimbe … No, ni važno. Je pa smešno, ko strica Googla vprašaš, kaj pomeni simpl kot pasulj in ti to slikovno razloži s tiramisujem (na prvih mestih). Hehe, no, Google že ve. Simpl je pasulj in tiramisu. Jaz pa pravim, da so simpl borovničevi ali čokoladni muffini. Moja kokoš No.1 pa pravi, da ne. Da ne zna. Da ne uspejo. Ampak zato še ni nesposobna kuharica, če ji neka enostavna stvar ne uspe. Pa ji pravim, ti kar ostani pri svoji prekmurski gibanici, ki je najboljša. Sploh takrat, kadar pozabiš na rozine in tretjino sladkorja. Saj nismo vsemogočne. Smo samo vsevedne, če vprašamo peteline.

Zdaj že pol ure razmišljam, da bi se spomnila ene kuharije/pekarije, ene simpl stvari, ki meni ne uspe. Kako samohvalno se tole sliši, ampak sem prepričana, da obstaja kaka stvar, samo spomnim se je ne.  Mogoče ker neuspeh slabo prenašam in ga skušam čim prej pozabiti. Kot vidim, mi ta tehnika uspeva.  Tako da kokoš No.1, ti kar lepo pozabi na muffine, peči in kuhaj kar znaš. Muffine ti bom pa jaz pekla. Čokoladne ali borovničeve.

Sestavine za 12 veliki muffinov:

  • 2 manjši jajci
  • 3/4 jogurtovega lončka (180 gramskega) sladkorja
  • 1/3 jogurt. lončka mleka (lahko tudi vode ali jogurta ali kisle smetane)
  • 1/3 jogurt. lončka olja
  • lonček (180 gramski) jogurta ali kisle smetane
  • 2 jogurt. lončka moke
  • 2 poravnani čajni žlički pecilnega praška ali vinskega kamna
  • 150 g nasekljane čokolade ali pa nekaj pesti borovnic.

sestavine

Večina receptov pravi, da zmešamo tekoče sestavine skupaj in dodamo suhe sestavine. Jaz, z OKM, vedno stepam jajca s sladkorjem, da narastejo v puhasto svetlo peno, nato počasi dodam jogurt (kislo smetano, olje, vodo/mleko). Potem pa moko s pecilnim praškom mešam na najmanjši hitrosti. Nato ročno (ne nožno ali z mikserjem!) vmešam dodatke – borovnice ali čokolado (oreščke) ali vse.

jogurt olje voda

moka borovnice

Maso nadevamo v pekač, obložen s papirnatimi skodelicami. Te skodelice morajo stat v pekaču, same ne bodo stale in masa se bo razlezla. Nadevamo do roba papirčkov, če želimo lep in kot Šmarna gora hribovit muffin.

polnjenje polnjenje tri

Pečem v predhodno ogreti pečici na 180s stopinj C, cca 20 min. Raje preizkusim z zobotrebcem, če na njem ni pocastega testa, so pečeni. In škoda jih puščat dalj v pečici, ker tako samo izgubljajo sočnost.

muffin

črnobela

Tako fino izgledajo. Večkrat bi morali jesti (in peči) muffine.