Enostavna sladica z marmelado

zmesnjava

Ne maram ostankov. Nikjer, ne na krožniku, ne v pomivalnem koritu, ne v “skoraj” prazni embalaži kreme ali mila, ne v hladilniku v kozarcu marmelade.  Obožujem recepte, ki pospravijo ostanke (kuharske ali manj kuharske).

Vigred je prišla. Čas, ko je treba pospešeno praznit ozimnico v špajzu, če je je še kaj ostalo. Marmelada je med njimi. In dolgočasno je ves čas jest palačinke z marmelado. In palačinke itak niso sladica v pravem pomenu besede in če ni tematskega večera “palačinke”, so palačinke za goste velik ne. Ob tem pomislim na dejstvo, da ima vsaka slovenska gostilna na meniju, na zadnji strani, pod naslovom sladice, naštete palačinke (s čokolado, marmelado, orehi). Ali so res tako popularne ali je to le neizvirnost slovenskih gostincev?! Pustimo, bom to obdelala enkrat, ko bom jedla palačinke, take prave, francoske, tanke in mehke – crepe suzette.

Še bolje od tega, da se porabi ostanke marmelade je: porabiti ostanke marmelade tako, da lahko navdušiš goste. Recept sem našla v knjigi (eni iz med mnogih, ki silijo knjižno polico k tlom) Jamie Oliverja. Priredila sem ga, saj Jamie v svojih mladih letih res ni mislil na vse tegobe, ki jih lahko prinese predoziranje s sladkorjem. Fant se je, kot vidim, kar lepo vzel v roke in pomislil tudi na zdravje ob doživljanju gurmanskih orgazmov. In čiliju. Čudno, v spodnjem receptu ga ni. Poznavalci že vedo čemu se smejati.

Sestavine za manjši pekač (naj bo višji):

  • 4 jajca
  • 500 ml mleka
  • 100 g krušnih drobtin (kakršne so vam ljube)
  • cca 150 g sladkorja
  • ekstrakt vanilije, ali vanilijeva semena enega stroka (če je ravno pri roki)
  • ščep soli
  • marmelada (toliko da pokrije dno pekača ali kolikor jo želite porabiti)

Ločimo rumenjake treh jajc. K rumenjakom dodamo še eno celo jajce. Stepamo v penasto zmes. Dodamo še 50g sladkorja, mleko, vanilijo in drobtine. Marmelado razmažemo po dnu pekača. Čez polijemo oz. previdno nadevamo zmes jajc, sladkorja, mleka, vanilije in drobtin. Pazimo da marmelada ostane na dnu. Včasih se mi zgodi, da se drobtine prehitro spustijo na dno mase in potrebno jo je še pomešati, ko jo polivamo po marmeladi, da nam na koncu ne ostane samo zmes drobtin. Pečemo približno 1 uro na 150 stopinj C (zmes mora postati kompaktna). Med tem zmešamo preostanek sladkorja z beljaki in ščepcem soli. Sneg nadevamo na predhodno pečeno zmes z marmelado. Pečemo še cca 15 min, toliko, da se sneg (ali meringue) rahlo strdi in dobi lepo rjavo barvo. Več kot bo sladkorja v snegu, bolj bo skorjica hrustljava. Priporočam, da sladkor dodajate ali odvzemate glede na sladkost oz. kislost marmelade.

Sladica se ne streže nič fino. Najlažje z veliko žlico.

Večkrat bi morali porabljati ostanke marmelade- z veliko žlico.