Zdrave ameriške palačinke

DSC_0300

Stereotipno ali ne, besedi ameriško in zdravo, težko najdemo v enem stavku. Kaj šele v eni besedni zvezi… Ko pomislim kaj sem jedla čez lužo, je prva misel: hrana utopljena v maslu in javorjevemu sirupu. Palačinke, toast, slanina, krofi… In prekleto dobro je, če obožuješ omenjen sirup in maslo. Ta kombinacija se ti najbrž v istem trenutku, ko jo zaužiješ, obesi na rit in okoli vseh notranjih organov.  Američani, v mestih sploh, se večinoma res ne futrajo zdravo. Najdeš svetle izjeme, ampak po mojem opažanju so to res izjeme.  Srečuješ maslo, še več masla, javorjev sirup, sladkorne prelive, slanino, krofe, hrenovke, bel puhast kruh, majonezaste prelive, kolačke sumljivih barv, burgerje sumljivih sestavin… In potem izjeme: sadni, zelenjavni smutiji in pika, kar se mojega spomina tiče seveda. Po zdrav konkreten futr je po navadi treba v lokale vzhodnih korenin, upam da se Američani zavedajo tega bonusa priseljencev.

Palačinke, tadebele, povezujem z Ameriko. Da si jih lahko privoščim pogosteje, največkrat delam bolj zdravo različico. Za praznike pa takšne, ki jih utopim v maslu in javorjevemu sirupu.

Sestavine za zdrave ameriške palačinke (prirejeno po receptu iz knjige Palačinke in vaflji):

  • 150g moke (jaz sem dala pirino, ampak katerakoli z nekaj glutena bo ok)
  • 1 ½ čajne žličke vinskega kamna ali pecilnega praška
  • 2 šcepca soli
  • 250 ml kefirja (ali jogurta, smetane, pinjenca…)
  • 1 jajce
  • 3 jedilne žlice olja (jaz dam olivnega)
  • 2 zreli pretlačeni banani
  • če želite pa masi dodajte še: naribano lupinico katerega od citrusov, vanilijo, sladkor, agavin sirup, javorjev sirup, stevio,…

Skupaj zmešamo suhe sestavine.  Dodamo mokre  in dobro premešamo z metlico za stepanje. Maso pustimo počivati vsaj nekaj minut. Ponev (namaščeno ali ne, odvisno od tega kakšno imate) segrejemo in vlijemo malo zajemalko mase (palačinka naj bi bila debela en slab centimeter do pol centimetra). Palačinko pokrito pečemo na srednji jakosti kuhalne plošče toliko časa, da masa tudi na zgornji strani »zakrkne«. Potem palačinko obrnemo in odkrito pečemo do želene zapečenosti. Palačinke lahko pečemo tudi v modelčku na ponvi, kot sem to storila jaz (modelček namastimo, položimo na ponev in vlijemo maso, ko ta tudi zgoraj zakrkne, odstranimo modelček s pomočjo lopatice in palačinko obrnemo).

Jaz sem jih postregla s stopljeno čokolado in z jagodno omako. Vi pa jih lahko tudi utopite v javorjevemu sirupu in maslu, nutelli, marmeladi, sladoledu, sadju…

Še napotki za mojo jagodno omako:

Jagode narežemo na manjše koščke, dodamo nekaj malega limoninega soka ali slajšega belega vina, limonino lupinico, neko sladilo po okusu in žličko škroba. Vse kuhamo toliko časa, da se jagode malo zmehčajo.

Večkrat bi morali jesti zdrave ameriške palačinke.