Retro čokoladne lunice

dsc_8755

Ne bi jih še nekaj lun naredila, če ne bi bilo izrecno izražene želje. Ampak luna je bila prava. Uspele so, kot že mnogokrat prej. Prav vseeno je ali imajo rumovo mesesečino, limonino, mentolovo… In recept je že desetletja enak. Spomnim se ga iz maminega razcefranega zvezka. In še danes enak recept kroži po spletu. Samo mesečina se spreminja in včasih del čokolade nadomesti žlahtni kakav.

Sestavine za biskvit (za pekač velikosti pečice):

  • 6 jajc
  • 24 dag sladkorja (jaz dam tudi za dobro četrtino manj)
  • 24 dag moke
  • 24 dag čokolade v prahu (ali nekaj čokolade, nekaj kakava)
  • 24 dag masla

Sladkor v prahu za “led” (cca 24 dag-raje več kot manj) . Res po žlicah dodajamo poljubno tekočino.

Jajca in sladkor stepemo. Med tem stopimo maslo (pred vmešanjem v maso, naj bo sobne temperature). Postopoma dodajamo moko s čokolado. In na koncu v tankem curku še maslo.

Enakomerno razmažemo na peki papir (pekač velikosti pečice). Pečemo 15 min v predhodno ogreti pečici na 200 stopinj C. Raje preverite z zobotrebcem kdaj je pečeno, ker je lahko hitro preveč. Med tem naredimo led. Sladkorju v prahu dodajamo tekočino in dobro premešamo. Precej gostljato mora biti, da z žlice težko spolzi/steče. Ampak nikakor  ne sme biti grudičasto.

Ko je biskvit pečen, ga s peki papirjem povlečemo iz pekača. Na še zelo toplega namažemo led in začnemo s kozarcem izrezovati lunice. Če pazljivo izrezujemo, je ostankov res malo.Hitreje bomo rezali, lepše se bodo lunice rezale, bomo pa opazili, da  se proti koncu led hitreje deformira. Če preliv preveč teče, smo naredili preredkega in bo izrezovanje lažje če malo počakamo.

dsc_8759_20161026204000456

Večkrat bi morali jesti stare dobre lune. In to je definitivno za skupino receptov : “nekaj za narezat”.