Krompirjeva pita

krompirjeva pita

Slovar slovenskega knjižnega jezika pravi, da je kuharica oseba ženskega spola ki se (poklicno) ukvarja s kuhanjem. Je pa tudi kuharska knjiga (pogovorno). Dolgo časa sem se smejala materi, ki je kupovala kuharske revije in kuharice. Z leti sem postala enaka. Edino smejim se zdaj obema. Sebi in njej. Jabolko res težko pade daleč od drevesa. Včasih odprem usta in slišim svojo mater. Je pa ena velika razlika med nama, zbirateljicama. Obe kopičiva kuharice, jih z iskricami v očeh pregledujeva, a samo ena od naju tudi udejanji kak recept. Bom poštena, tudi ona jih udejanja, ampak v precej manjšem številu. Zakaj? Najbrž še sama ne ve. Najbolj drzna je pri slaščicah. Pa še to samo za »praznike«. Drugače speče Urškino pecivo, ker je hitro in sočno. Vsak po svoje, jaz pa po moje.

Vesela sem vsakič znova, ko dobim novo kuharico. Pa ni važno, ali si jo podarim sama, ali mi jo kdo drug. Letošnje leto sem otvorila z Rudijevo knjigo, ki sta mi jo podarila starša. Rudolph kuha. Prijetna knjiga, lepe slike, zanimivi in enostavni recepti. Lepa osnovna kuharija.

Zadnjič smo kopali krompir in res imamo krompir, da imamo domač krompir. In Rudijev recept za pito je noro enostaven in okusen. Za malico ali pa prigrizek na fešti. Jaz sem ga samo količinsko malo prllagodila.

Krompirjeva pita

Sestavine:

  • kvader listnatega testa
  • nekaj srednje velikih krompirjev (cca 5 oz. po potrebi)
  • 100 g fete
  • rožmarin, sol, poper
  • olivno olje

Pečico segrejemo na 180 stopinj C. Listnato testo razvaljamo na peki papirju. Testo naj bo debelo kake 3 mm. Krompir umijemo. Jaz ga nisem lupila. Narežemo ga na tanke rezine (1 ali 2 mm). Rezine polagamo na razvaljano testo kot strešnike. Puščamo kak centimeter praznega testa ob vseh robovih. Ko testo prekrijemo s krompirjem, ga potresemo s sesekljanim rožmarinom, soljo, poprom in razdrobljeno feto. Pokapljamo z olivnim oljem. Z nožem rahlo zarežemo (samo nakažemo rez) ob vseh robovih krompirja, da se bo listnato testo enakomerno dvignilo samo tam kjer ni krompirja. Pito kar s peki papirjem položimo na pekač in položimo v spodnjo tretino pečice. Pečemo cca 20 minut. Postrežemo toplo ali hladno.

krompirjeva pita

Večkrat bi se morali mastiti s krompirjevo pito. In večkrat bi morali imeti krompir.