Čokoladna švicarska maslena krema

krema1

Objava, ki se nanaša še na ono, da nas nič ne sme presenetiti.  Da je gospodinja ali gospodinjec res pripravljen na vse, potrebuje poleg kolačkov v zamrzovalniku in smetane v hladilniku, še neko fino čokoladno kremo, ki jo tudi po potrebi odmrzne.

Pa kar takoj razčistimo, da sem v objavi o čokoladnih kolačkih, lagala. Nisem vedno pripravljena na nenapovedane goste. Pravilneje bi bilo: Uživam, ko mislim, da sem vedno pripravljena na nenapovedane obiske.  Saj načeloma tudi sem, ampak če je presenečenje res Presenečenje, potem je prav vseeno kaj ima človek v hladilniku in zamrzovalniku, ker takrat pozabi še na to kdosi, ne da bi mislil še na nek futr, ki čaka prav na take trenutke.

Fino je imeti nek recept za univerzalno kremo za brizganje (meni je kot klasično polnilo za torte in peciva preveč težkega okusa). Pa še zamrznit se da in čaka na trenutke, ko nimamo časa delat kreme ali se nam ne da. Tudi ta recept sem našla na blogu Naredila Ana.

Sestavine za okrasitev cca 24 kolačkov:

  • 3 beljaki
  • 120g kristalnega sladkorja
  • 250 g zmehčanega (a ne popolnoma mehkega) masla narezanega na kocke
  • ščep soli
  • 150g čokolade (kakršna vam je všeč)

Sladkor, sol in beljake rahlo stepamo oz. mešamo (kar na roko z metlico) nad paro v posodi iz nerjavečega jekla. Naj se voda ne dotika te posode in naj bo posoda v kateri stepate zmes čim bolj »okrogla«, da se masa ne prijemlje v rob posode. Segrevamo in mešamo toliko časa, da se zmes ogreje na cca 60-65 stopinj C. Potem posodo odstavimo in z električnim mešalnikom stepamo beljake tako dolgo, da se zmes ohladi.Posodo lahko tudi postavimo v hladno vodo, da se hitreje ohlaja.

krema2

V ohlajene beljake, postopoma, med nenehnim stepanjem vmešamo še maslo. Ko zmes postane enotna, vmešamo še ohlajeno, stopljeno čokolado. Krema je pripravljena za brizganje (prej dobro iztisnite zrak iz kreme, drugače bo, kot na spodji sliki). To je tudi trenutek, ko jo lahko pospravite v vrečko za živila, dobro zaprete in jo zamrznete.

Če je masa med pripravo sumljivo čudna, je najbrž problem samo v preveč zmehčanem maslu ali/in prevročih beljakih. Ampak vse se da rešit. Kremo malo ohladimo in stepamo še naprej.Super obstojna je krema tudi na višjih temperaturah. V hladilniku pa se ekstremno strdi.Če uporabimo zamrznjeno kremo, odtaljeno dobro premešamo, da se lažje brizga.

krema

Večkrat bi morali imeti na zalogi čokoladno masleno kremo.