Buhteljni brez jajc in mleka

DSC_6997

Po spletu kroži recept za oh in sploh buhtlje (buhteljne). Berem kako so super in fajn, puhasti in mehki. Res je. In vse to drži tudi za prirejen recept. Recept za veganske buhtlje. Ja, vseeno so dobri, čeprav so veganski. Roko na srce, večina ljudi ima predsodek pred to besedo. Tako da, to so buhtlji brez jajc, ker jih nimam in brez mleka, ker ga tudi nimam doma in slučajno se jim reče veganski. Moji buhtlji (lažem, niso samo moji, delali sva jih z materjo kokljo) so malce nižji, ker so imeli v pekaču preveč prostora in nimajo zelo trde skorje, ker sva jih pokrili s folijo, da se ne bi preveč zapekli. Glede na res fino in enostavno testo, bodo velikokrat na jedilniku. Z različnimi nadevi. Občutek imam, da bi se tole testo čisto ok obneslo tudi za krofe, ker je res voljno in dišeče.

Sestavine:

  • 500 g moke (jaz sem dala polovico pšenične in polovico pirine, tudi samo iz ene ali druge bodo ok)
  • 3 dcl  toplega  ovsenega napitka (ok bo tudi mandljev, lešnikov, rižev ali pa navadno mleko)
  • 1 dcl olja (olivnega)
  • 3 žlice ruma
  • naribana lupinica ene večje bio limone
  • 3 večje ščepce soli
  • 2 žlici sladkorja (kokosovega, trsnega, sukrina, karkoli)
  • 20g oz. slabe pol kocke kvasa
  • olje za premaz kroglic

Za nadev pa gostejšo marmelado, vanilijevo kremo, čokoladni namaz…

V 1 dcl ovsenega napitka nadrobimo kvas in dodamo par ščepcev sladkorja. Premešamo in postavimo na toplo mesto. Jaz dam kar v pečico ogreto na max 40 stopinj C. V drugi posodi, kjer bomo mešali (gnetli) testo, premešamo moko, sol, sladkor, limonino lupinico. Dodamo še preostanek napitka (2 dcl), rum in olje. Ko masa s kvasom naraste, dodamo tudi to. Vključimo mikser (ali pa mešamo s kuhalnico) za vsaj 10 do 15 minut, da se testo dobro pregnete. Po potrebi dodamo moko, ampak ne preveč. Testo mora biti zelo mehko in malo lepljivo. Pokrito posodo postavimo na toplo mesto in pustimo, da vzhaja na dvojno količino (pri meni je trajalo dobre pol ure).

Dovolj vzhajano testo rahlo pregnetemo in ga na pomokani površini razvaljamo v pravokotnik. Testo valjamo nežno. Naj bo debelo slab centimeter. Narežemo “kvadratke” in na sredino vsakega damo za žlico nadeva. Iz takšne količine pride od 10 do 12 kvadratov. Skupaj stisnemo vse štiri vogale, da nastane culjica. Nato stisnemo skupaj še ostale dele, ki še štrlijo. Ker je testo mehko, lahko zelo lepo zapremo odprtinice in naredimo kroglico. Vse kroglice premažemo z oljem in jih polagamo v pekač (z zaflikano stranjo navzdol). Pekač z buhtlji pokrijemo s krpo in ga postavimo na toplo mesto, da vzhajajo. Tudi ta postopek jaz izvedem kar v pečici na max 40 stopinj C. Ko kroglice narastejo (na dvojno velikost recimo), prižgemo pečico na 180 stopinj C. In jih pečemo približno 45 minut. Če jih damo v že ogreto pečico, zmanjšamo čas pečenja za 5 do 10 minut. Da se nam preveč ne zapečejo, jih lahko pokrijemo z alu folijo.

Če sploh kak buhteljček ostane, bo božanski tudi naslednji dan (hranimo v dobro zaprti posodi, da se ne izsušijo).

DSC_7004

Večkrat bi morali jesti buhteče buhtlje.